Vývoj cen nemovitostí v ČR při minulé krizi - Realitní kancelář Liberec a Liberecký kraj | RE/MAX Eso
11
11

Vývoj cen nemovitostí v ČR při minulé krizi

Pandemie koronaviru, která se během prvních měsíců roku 2020 rozšířila do všech koutů světa, s největší pravděpodobností odstartovala ekonomickou krizi. Jak bude krize velká, to zatím můžeme jen hádat.

Mnozí odborníci předpokládají, že Česká republika je mnohem lépe připravena než v roce 2008, přesto se právě k této krizi a jejím důsledkům upírají zraky nás všech. Není se čemu divit. Je to poslední ekonomická krize, kterou jsme zažili. A mnozí ji stále mají v živé paměti. Pojďme si připomenout, co se tehdy vlastně stalo a jaký byl následný vývoj na realitním trhu. 

Krize v roce 2008 zaskočila svým rozsahem

Nejhorší poválečná hospodářská krize naplno odstartovala v září 2008. Už dříve však bylo jasné, že s ekonomikou to nevypadá dobře. Příčinou byla americká krize s hypotečními úvěry z roku 2007. Nejen v USA bylo tehdy rozpůjčováno mnoho peněz a nové bydlení si díky hypotékám podporovaných státem mohl dovolit téměř každý. Tato situace postupně vedla až k úplnému kolapsu poskytovatelů hypotečních úvěrů a půjček. 

Krize se poté přelila i do dalších sektorů a následně přerostla ve světovou finanční krizi. Když se k hypoteční krizi přidala i vysoká cena ropy a s ní související pokles reálného HDP, problém, na který ekonomové upozorňovali už dávno předtím, byl na světě. V září 2008 krize udeřila naplno, což se projevilo výrazným propadem na burzách a následným krachem mnoha bank a pojišťoven po celém světě. Newyorským akciím trvalo šest dlouhých let, než se vrátily na své původní hodnoty. 

Ceny nemovitostí nejvíce klesly po dvou letech

Krize se přirozeně nevyhnula ani trhu s nemovitostmi. Do České republiky přišla opravdu náhle, protože ještě v září 2008 se nemovitosti prodávaly za rekordní, mnohdy i velmi nadhodnocené ceny. Na jaře 2009 přitom ceny dále rostly. 

První rok krize se na cenách nemovitostí nepodepsal tolik jako ten následující. Rozdíl je nejvíce patrný u menších bytů, které byly před krizí i během ní velmi žádaným zbožím a v prvním roce recese se dočkaly jen mírného poklesu cen. V tom druhém už ovšem krize naplno zasáhla i je a pokles ceny byl opravdu značný. Větší byty byly krizí více zasaženy už v prvním roce, ve druhém se ovšem propad dále prohluboval.

Koncem roku 2010, tedy téměř dva roky od vypuknutí krize, byly ceny nemovitostí na svém minimu. Následně docházelo k postupnému růstu a na své původní hodnoty se nabídkové ceny nemovitosti dostaly až koncem roku 2016, tedy po osmi letech od vypuknutí ekonomické krize. 

Dle Českého statistického úřadu poklesly v průběhu prvních čtyř let od vypuknutí krize ceny nemovitostí průměrně o 9,1 %. Nutno ovšem podotknout, že vývoj se u nás velmi lišil i napříč jednotlivými regiony. Nejhůře na tom byly regiony s vysokou nezaměstnaností, naopak nejlepší vývoj byl zaznamenán v Praze. 

Prodat, nebo raději počkat? 

Podobný vývoj jako v roce 2008 sice čeká jen málokdo, ceny nemovitostí by přesto alespoň krátkodobě mohly klesnout. Pokud tedy s prodejem nechcete čekat na období dalšího ekonomického růstu, raději s ním naopak začněte co nejdříve. Nemovitosti si zatím drží svou únorovou hodnotu a ani kupců, zdá se, neubývá. Více než kdy jindy však bude nutné určit správnou prodejní cenu nemovitosti.

Jak nacenit nemovitost?

Pomůže vám náš praktický průvodce obsahující podrobný návod i přehled nejčastějších chyb, s nimiž jsme se při určování ceny setkali.

Stáhnout průvodce oceněním nemovitosti