Povinnost PENB platí (skoro) pro všechny, vyhněte se sankcím - Realitní kancelář Liberec a Liberecký kraj | RE/MAX Eso
07
12

Povinnost PENB platí (skoro) pro všechny, vyhněte se sankcím

Průkaz energetické náročnosti budovy, známý také pod zkratkou PENB, slouží, jak už název jistě napovídá, k označení energetické náročnosti nemovitosti.

Náročnost je vyjádřena písmenem, kdy A znamená mimořádně úspornou budovu a písmeno G označuje mimořádně nehospodárnou budovu. 

Povinnost PENB při prodeji nemovitosti 

Od 1. 7. 2015 platí, že každý vlastník, který se chystá prodat svou nemovitost, musí mít k dispozici průkaz energetické náročnosti budovy (pro pronajímání bytů bylo toto pravidlo zavedeno jen o pár měsíců později, konkrétně od 1. 1. 2016). 

Prodávající je povinen tento průkaz předložit kupujícímu, a to ještě před uzavřením kupní smlouvy. Energetickou třídu je nutné uvést už v samotném inzerátu. 

Pokud se jedná o prodej bytu, musí vlastník bytové jednotky písemně požádat o poskytnutí PENB společenství vlastníků jednotek (SVJ). Pokud mu ani tak není PENB vydán, může průkaz při prodeji nahradit předložením vyúčtování za dodávky plynu a elektřiny (případně i dalších energií). Je však nutné poskytnout vyúčtování za poslední tři roky

Nutno ovšem podotknout, že PENB není jen list papíru vyžadovaný zákonem. Jedná se o poměrně důležitý dokument, díky kterému získá kupující jasnou představu o stavu budovy a nákladech spojených s jejím provozem

Kdy je při prodeji potřeba PENB a pro koho platí výjimka

Aktuálně platí, že předložení PENB při prodeji nemovitosti je povinné v následujících případech: 

  • Nemovitost je určena k bydlení a je tak zapsána i v katastru nemovitostí.
  • Velikost objektu přesahuje 50 m2
  • Předmětem prodeje je prostor určený k podnikání, který je tak zapsán i v katastru nemovitostí. 
  • Nemovitost se prodává v rámci insolvenčního řízení
  • Jedná se o bytovou jednotku (povinnost zpracování PENB platí pro vlastníka budovy – nejčastěji SVJ). 

PENB tedy není potřeba v následujících případech: 

  • Objekty, jejichž rozloha nepřesahuje 50 m2
  • Chalupy a jiné stavby určené pro rodinnou rekreaci. 
  • Objekty, které v katastru nemovitostí nemají číslo popisné.
  • Převod probíhá formou dědictví či bezúplatného převodu (= darování nemovitosti).
  • Převod členství v bytovém družstvu (prodej družstevního bytu).

Dále ještě existují výjimky týkající se náboženských, památkově chráněných a historických budov nebo výrobních provozů s určitou roční spotřebou energie, ale s těmi se při běžném prodeji nemovitosti příliš často nesetkáme.

Kde získat PENB a kolik to bude stát

Průkazy mohou vydávat pouze specialisté na energetiku akreditovaní Ministerstvem průmyslu a obchodu. Ceny průkazů se liší v závislosti na velikosti objektu. Hodně záleží také na kvalitě zpracované projektové dokumentace. Obecně lze říct, že u rodinného domu zaplatíte cca od 2 500 Kč do 5 000 Kč, u bytového domu poté cca od 5 000 Kč výš. 

Součástí průkazu je vždy i graficky zpracovaný údaj o náročnosti budovy, který je známý jako energetický štítek

PENB je platný po dobu 10 let od jeho vydání, poté je nutné zažádat o vystavení nového průkazu. Platnost průkazu může zkrátit výrazná úprava nemovitosti (například přidání solárních panelů), po jejímž dokončení je třeba nechat vystavit nový PENB. 

Sankce spojené s porušením povinnosti

Možná se vám zdá cena za vyhotovení PENB příliš vysoká. Ale věřte, že případné sankce za nedodržení povinnosti budou ještě mnohem vyšší. Pokud budete svou nemovitost nabízet k prodeji bez platného průkazu, hrozí vám sankce až do výše 100 000 Kč (u právnických osob je to dokonce až 200 000 Kč). 

Sankce navíc nejsou tím jediným, co prodávajícímu hrozí. Kupující má ze zákona právo na veškeré informace o nabízené nemovitosti. Pokud je nezíská, může od kupní smlouvy odstoupit či ji prohlásit za částečně neplatnou, a to až do 5 let od jejího podepsání. Neposkytnutím průkazu se prodávající vystavuje i tomuto riziku.

V každém případě tedy doporučujeme obstarat si PENB nejpozději ve chvíli, kdy se chystáte začít s prodejem nemovitosti. Jedině tak se vyhnete všem nepříjemnostem i pořádným pokutám.
 

Nejčastější právní chyby

Zjistěte, s jakými dalšími právními chybami se při prodeji nemovitosti můžete setkat. Přehled těch nejčastějších najdete v našem e-booku.

Stáhnout e-book o právních chybách