Analýza realitního trhu v ČR po krizi v roce 2020 - Realitní kancelář Liberec a Liberecký kraj | RE/MAX Eso
13
10

Analýza realitního trhu v ČR po krizi v roce 2020

Koronavirová pandemie, která už od začátku roku sužuje celý svět, zřejmě odstartuje další ekonomickou recesi. Shodují se na tom odborníci z mnoha oborů. A vlastně ani nemusíme být odborníky, abychom si dali jedna a jedna dohromady. 

Ekonomika byla před vypuknutím pandemie na svém vrcholu. Ekonomové už nějakou dobu varovali, že krize dříve či později přijde. Jen nebylo jasné, co přesně ji spustí. Nicméně i na tuto otázku už odpověď známe. Ještě pořád ovšem není známý rozsah krize, která je nyní teprve na svém začátku. Je více než pravděpodobné, že zasáhne všechna odvětví. Jak se projeví na realitním trhu? Právě na tuto otázku jsme se pokusili najít odpověď. 

Krize přijde, ale nebude trvat dlouho

Odborníci mají poměrně jasno. Ačkoli ceny nemovitostí mohou krátkodobě klesnout, pokles nebude na dlouho. Tento vývoj předpokládá i Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, která ho zmiňuje ve zprávě Trend Report 2020. To ovšem platí spíše pro ceny nemovitostí určených k prodeji. 

U pronajímaných domů a bytů je situace jiná. Problémem jsou krátkodobé pronájmy, které byly pandemií zatím ovlivněny úplně nejvíce. Důvod je zcela zřejmý. Tyto nemovitosti využívají především zahraniční turisté při svých návštěvách. Mnoho nemovitostí určených ke krátkodobému pronájmu se tak v posledních měsících objevilo na realitních nabídkových portálech, aby majitelé rychle našli náhradu za své ztracené příjmy. 

Právě nárůst nemovitostí k pronájmu ovšem zejména v Praze snížil také cenu bytů a domů určených k dlouhodobému pronájmu, protože ceny, za které byly původně nabízeny, přestaly být v obrovském množství nabídek konkurenceschopné

Tedy už teď je jasné, že koronavirová krize se do situace na českém realitním trhu promítne. Odborníci se ovšem rovněž shodují, že tentokrát to bude jiné než během poslední krize odstartované v roce 2008. Podle Asociace pro rozvoj trhu a nemovitostí je tentokrát lépe připraven nejen stát, který může výrazně podpořit ekonomiku, ale také samotný realitní trh, u kterého před vypuknutím pandemie poptávka poměrně výrazně převyšovala nabídku.

Je rozumné pouštět se do prodeje nemovitosti? 

Na základě výše uvedených důvodů a názorů lze předpokládat, že se růst cen maximálně zastaví, případně krátkodobě poklesne. Žádné tragické scénáře ovšem pravděpodobně čekat nemusíme. 

Jak už jsme však zmínili, krize teprve začíná. A všechny krize mají jednu společnou vlastnost – nikdy si nemůžeme být stoprocentně jisti, co přinesou. Fakta ovšem hovoří jasně a zdá se, že jsme opravdu připraveni mnohem lépe než před dvanácti lety. 

Není tedy nutné bát se ani prodeje nemovitosti, pokud o něm zatím teprve uvažujete. Situace je stabilní a podle všeho by to tak mělo i zůstat. Pokud vás přesto trápí nejistota a potřebujete nemovitost prodat co nejdříve, pusťte se do toho raději hned. Nemusíte se strachovat, že nenajdete vhodného kupce. Věřte, že chuť shánět nové bydlení se během pandemie rozhodně neztratila.

Rozhodli jste se pro prodej nemovitosti?

Dejte si pozor na správné stanovení prodejní ceny. Špatně určená hodnota může celý prodej zkomplikovat a vás připravit o poměrně značnou sumu peněz. To se vám ovšem s naším praktickým návodem nestane.

Stáhnout průvodce odhadem nemovitosti